+386 40 383 168 info@znkprimorje.si

Priznani italijanski spletni portal, namenjen ženskemu nogometu, Calcio Femminile Italiano, je opravil daljši intervju z našo mlado in talentirano igralko, Gajo Bizjak. Preverite, kaj je visokoleteča Šempetrčanka povedala o svojih začetkih, vlogi v ekipi, svojih željah in načrtih za prihodnost, ipd.

Gajin intervju ob pomoči spletnega prevajalnika, objavljamo v celoti, originalen intervju v italijanščini in angleščini pa najdete na povezavi https://www.calciofemminileitaliano.it/calcio-femminile-internazionale/campionati-nazionali/slovenia-slovenska-zenska-nogometna-liga/sicurezza-abnegazione-e-fame-di-vittoria-alla-scoperta-di-gaja-bizjak-giovane-astro-nascente-dello-znk-primorje-ajdovscina-pronto-a-lasciare-il-segno/

Prijetno branje!

SAMOZAVEST, ODPOVEDOVANJE IN LAKOTA PO ZMAGI: ODKRIVANJE GAJE BIZJAK, MLADE VZHAJAJOČE ZVEZDE ND PRIMORJE AJDOVŠČINA, PRIPRAVLJENE PUSTITI SVOJ PEČAT

Allesandro Gargiulo, 26.08.2022, calciofemminileitaliano.it

Mladost je norost, čez jarek skače kjer je most, se glasi znani slovenski rek, ki v italijanščini preveden pravi: »La gioventù è follia, salta da una sponda all’altra del fiume dove c’è un ponte«. Pravzaprav so razposajenost, zagnanost in želja po tem, da bi kaj spremenili, lastnosti mladih, pravo gorivo, ki jih žene, da vztrajno sledijo svojim sanjam. Je pa med zasledovanjem in uresničevanjem želja bistvena razlika, saj mladostna evforija, če je ne spremljata odločnost in požrtvovalnost, težko zdrži prve viharje. Gostja dneva Gaja Bizjak je odličen primer, kako sožitje teh treh elementov omogoča doseganje pomembnih ciljev.

Leta 2004 rojena nadarjena strelka ND Primorje Ajdovščina, kluba sestavljenega predvsem iz igralk, rojenih med letoma 2004 in 2006, sama sebi in tistim, ki spremljajo slovensko prvenstvo, pravzaprav dokazuje, kako se trdo delo in sposobnost, da se nikoli ne pustiš premagati, vedno izplača. Mlada zvezda, ki vzhaja iz slovenskega nogometa, odločena, da bo pustila pečat tako v slovenski ženski nogometni ligi kot v tujini, izstopa tudi po veliki samozavesti v svoje sposobnosti. Ni običajno srečati tako mladega igralca s tako močnim značajem, skovanim v številnih težavah na začetku te športne poti. Takšna osebnost se brez dvoma lahko izkaže le kot as v rokavu Bizjakove, o katerI se bo v naslednjih letih gotovo pozitivno govorilo po vsej Evropi.

Kje in kako si začela igrati nogomet? Povej mi kaj o svoji karieri od tvojih prvih korakih, o svoji poti v mladinskem pogonu vaše trenutne ekipe in o prvih težavah, če ste jih imeli.

Nogomet sem začela igrati, ko sem bila stara 4 leta, in takoj sem se zaljubila vanj. Prve korake sem naredila na šolskem igrišču, nato pa sem se v domačem kraju pridružila klubu ND Gorica. Na začetku sem igrala s fanti starimi 8 let, kar sem nadaljevala tudi v ND Bilje, kateremu sem se pridružila kasneje. Po prvih izkušnjah s fanti sem se končno pridružila ženski ekipi, prav tako v Biljah, a se žal dekliška ekipa žal ni obdržala, zato sem začela z mojo zdajšnjo potjo v ND Primorje Ajdovščina. Zelo rada igram tu, ker je to zelo podpirajoča in odlična družba. Ko govorim o svojih prvih korakih, se mi je bilo na začetku zelo težko vklopiti v obe moški ekipi, saj sem bila edina deklica med fanti. Običajno me niso vključili, ker so me imeli za ničvredno, vendar sem kljub njihovim pripombam trdo delala, da bi se izboljšala, da bi bil boljša od njih. Zelo sem hvaležna svojim staršem za njihovo nenehno spodbujanje, da nikoli ne obupam in trdo treniram, čeprav mi je bilo zelo težko.

Kljub tvoji mladosti se zdi, da te ni strah, ko igraš proti starejšim in izkušenejšim igralkam v svoji ligi. V čem je skrivnost tvoje samozavesti?

No, pred tekmo se počutim malo pod pritiskom, zato se poskušam umiriti, ker vem, da sem zelo dobra v igranju nogometa. Torej, če bom pridobila na samozavesti, bom lahko dala vse od sebe in pokazala svoje sposobnosti.

Kaj si se naučila v teh dveh letih v prvi ekipi?

V teh dveh letih pri ND Primorje Ajdovščina sem se naučila biti bolj samozavestna in močno izboljšala svojo tehniko. Prav tako vse bolje razumem vsako drugačno situacijo in gibanje na igrišču. Mislim, da moj napredek pomaga ekipi, da postane boljša.

Kateri je tvoj najljubši položaj na igrišču in kakšna igralka misliš da si?

Moj najljubši položaj je napadalka, ker zahteva nekatere lastnosti in spretnosti, ki jih imam. Na primer, moraš biti hiter, da se zavedaš, kako se moraš premikati, da podpiraš svojo ekipo in pomagaš soigralkam. Mislim, da sem res dobra igralka, saj svojo ekipo veliko podpiram na igrišču in zunaj njega. Svoje soigralke vedno spodbujam, naj se nikoli ne predajo in se borijo do konca, tudi če je dvoboj res težko dobiti. Tudi one me podpirajo tako kot jaz njih, zato sem zelo vesela da lahko igram z njimi. Naš odnos je zelo tesen in mislim, da obstaja nekaj ključnih točk, da ga ustvariš in ohraniš. Sprva morate skrbeti za ta odnos tudi zunaj igrišča; potem je pomembno, da ste odprti in soigralkam vedno poveste, če je kaj narobe ali vas kaj moti. Le tako vam bodo lahko pomagale, da ne boste zaskrbljene in boste dali vse od sebe.

Na katerih vidikih med treningom največ delaš, da si tako odločna na igrišču?

Veliko delam na svoji tehniki, še posebej na kontroli žoge. Treniram tudi svoje strelske sposobnosti, saj moram nujno malo izboljšati levo nogo. Če govorimo o skupnem delu, se trudimo skupaj izboljšati, da bi to, kar se naučimo na treningu, lahko uporabili med tekmo.

Ko govorimo o tvoji rutini treningov, obveznostih in zasebnem življenju, kako ti uspe organizirati čas?

No, moraš biti zelo organiziran, da dovolj časa posvetiš tako šoli kot nogometu. Ob koncu tedna ponavadi načrtujem naslednjega in si tako lažje razporedim naloge ter sem tako uspešnejša na treningih in na igrišču.

Kakšni so tvoji cilji in sanje zunaj nogometa? Kaj pravzaprav počneš, da bi jih uresničila?

Zelo si želim napredovati v nogometu in eden od mojih ciljev je igrati v tujini. To so moje sanje in osredotočena sem, da jih uresničim. Kakorkoli že, če se to ne bo zgodilo v prihodnosti, bi rada delala v svetu spletne trgovine z umetninami, saj v prostem času zelo rada rišem. Tako bi morda lahko svoja dela prodala drugim ljudem, a moj glavni cilj je ostati v nogometnem okolju in igrati v tujini, morda v Italiji ali Španiji.

Si kdaj spremljala druga prvenstva v ženskem nogometu? Če si, katero od njih ti je najbolj všeč in zakaj?

Res je čudovito spremljati druge klube, opaziti razlike med njihovimi prvenstvi in našim. Večina jih je, na primer v Serie A ali La Ligi, naprednejših, njihov stil igre je pogosto hitrejši in zelo rada gledam njihove tekme.

Ko govorimo o novi sezoni, kakšni bodo cilji vaše ekipe?

Naš glavni ekipni cilj je močno izboljšati našo vzdržljivost in našo tehniko v igro. Resnično želimo drugim pokazati, kaj zares zmoremo in da nas ni lahko premagati.

Kakšne možnosti imate za dosego teh ciljev in katere so prednosti in slabosti vaše ekipe?

Na papirju se morda zdi, da nimamo toliko možnosti, da bi to dosegli, a res trdo treniramo in dajemo vse od sebe, da se povzpnemo višje po lestvici. Najbrž je naša moč v tem, da smo tesno povezane, da se počutimo kot velika družina in da lahko komuniciramo med seboj. Ko govorimo o slabostih, menim, da moramo izboljšati našo vzdržljivost in tehniko, zelo trdo delati na samozavesti, saj ne moremo zapasti v paniko, ko nas tekmeci stiskajo med igro. Zato moramo v tej sezoni izboljšati ta vidik in poskušati biti mirnejše.

Kako misliš, da se boš izboljšala v tej sezoni in v naslednjih letih?

Če bom delala tako trdo, kot sem do te točke, mislim, da bom zelo napredovala, saj se bom gnala do meja. Trenirala bom, da bi izboljšal zaključevanje akcij, individualno tehniko, moč in prepričana sem, da bom dosegla svoje cilje.

Kaj meniš o slogu igre vašega trenerja? Kako ti ta slog odgovarja?

Običajno igramo v sistemu 4-2-3-1 in mislim, da je ta načrt igre za nas odličen, predvsem zato, ker smo ga že navajena. Trenerski stil našega trenerja je zelo jasen in učinkovit, treningi pa so precej težki, zato v njih zelo uživamo. Med treningi se tudi zabavamo in mislim, da je to pomembno, ko pa začnemo s pravim delom, se takoj zresnimo in osredotočimo.

Kaj bi rekla, če bi morala prepričati iskalca talentov ali nogometnega menedžerja, da stavi nate? Katere so tvoje glavne lastnosti in značilnosti in na čem moraš še delati?

No, rekla bi, da sem zelo samozavestna igralka, poleg tega se zlahka povežem z ekipo. Kar se tiče spretnosti, sem precej hitra z žogo v nogah in imam res dobro razvito individualno tehniko. Prav tako sem sposobna razumeti in prepoznati vsako dejanje, ki se bo zgodilo na igrišču. Nenazadnje sem lahko med tekmo zelo komunikativna. Če bi me v prihodnosti izbral novi trener, bom svoji novi ekipi pomagala zmagovati na tekmah in doseči cilje ter morda doseči nekaj golov.

Koliko možnosti ima mlado dekle, da začne igrati nogomet v Sloveniji? Kaj pa ovire za začetek te kariere?

Mislim, da je za mlado dekle zelo težko začeti igrati nogomet v Sloveniji, saj so tu še vedno nekateri tabuji med ljudmi. Veliko jih ne spoštuje ženskega nogometa in mislim, da je eden glavnih problemov ta, da so na televiziji predvsem moške nogometne tekme. Če govorimo o našem prvenstvu in njegovi ravni, imamo samo tri res dobre ekipe z urejeno strukturo in več denarja za vlaganje v ženski nogomet, medtem ko je nižjerangiranim in manjšim klubom res težko tekmovati in najti ekonomske vire za rast in izboljšave.

Kaj bi predlagali mlademu dekletu, da vztraja in nikoli ne obupa, sploh na začetku?

No, sploh na začetku je vedno težko, ker ne veš, kje boš končal, ampak rekla bi ji, da se trdo delo na koncu vedno povrne. Tudi če imaš težave in slabe trenutke, ne smeš nikoli obupati, in moraš vedno razmišljati o razlogih, zakaj si začela to nogometno pot, saj se kot sem že rekla, požrtvovalnost in strast vedno poplačata.

Kaj bi predlagali svoji nacionalni nogometni zvezi, da bi dvignila raven ženskega nogometa v Sloveniji in tako naredila vaše prvenstvo privlačnejše tudi za tujo javnost?

Želela bi si, da bi bilo na televiziji več tekem ženskega nogometa, saj bi to lahko promoviralo naše klube v Sloveniji in tudi v tujini ter jim prineslo veliko več denarja. Ti potencialni dohodki bi lahko klubom omogočili nakup novih igralk, da bi okrepili svoje ekipe in tudi izboljšali svojo infrastrukturo.

Koliko tekem ženskega nogometa vsak teden predvaja televizija v vaši državi?

Do sedaj na televiziji ni bilo toliko tekem. Na primer, lani je bila na televiziji predvajana le ena tekma na mesec, letos pa se stanje izboljšuje. Pravzaprav je to sezono ena ali dve na voljo na televiziji vsak teden, včasih pa se še vedno predvajajo na spletu na Youtube. Kakorkoli, upam, da bo ta številka v bližnji prihodnosti hitro narasla!

Ko govorimo o vaši reprezentanci, kakšne cilje bi lahko dosegla v prihodnosti?

Mislim, da bodo korak za korakom postajale vse boljše kot ekipa, se uvrstile na svetovno prvenstvo in svetu pokazale, da so slovenske nogometašice zelo samozavestne in jih je težko premagati.

Kaj moraš po tvojem mnenju storiti in napredovati, da prideš v reprezentanco in kakšen prispevek bi lahko dala, če boš izbrana za pomembno tekmo?

Res se moraš zelo potruditi, da prideš do tja, in moraš pokazati svoje kvalitete in sposobnosti na igrišču, kadar koli imaš priložnost. Če dosežeš to raven in se pridružiš reprezentanci, se moraš vedno maksimalno potruditi na vsakem treningu in tekmi. Seveda moraš storiti enako za svoj klub in vedno moraš dokazati, da stavijo nate z dobrim razlogom.

Nenazadnje, kje se vidiš v naslednjih štirih letih?

Težko je reči, a kot sem že rekla, resnično sanjam, da bi nekoč zaigrala v tujini v velikem in močnem klubu.